Experts aan het woord over digitaal nalatenschap

Bij digitaal nalatenschap komt veel kijken. Het is allereerst van belang dat social media bedrijven het mogelijk maken dat accounts verwijderd kunnen worden of een herdenkingsstatus kunnen krijgen. Daarom vroegen we Facebook, Twitter en LinkedIn op welke manier ze met dit thema bezig zijn. Naast het Social Media Testament zijn er ook andere mogelijkheden om wensen rondom digitaal nalatenschap vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld ook officieel bij de notaris en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie legt graag uit hoe dat werkt. Ook zoomen we met onderstaande artikelen in op de online rechten van een overledene en de rol van social media in het rouwproces na een overlijden.

Kan je rouwen of condoleren op social media?

Rouwdeskundige Daan Westerink ziet dat het verdriet van nabestaanden steeds meer online gedeeld wordt. Dit biedt veel mogelijkheden doordat mensen bijvoorbeeld soms beter met onbekenden kunnen praten die hetzelfde mee hebben gemaakt, dan met vrienden of familie. Toch zitten er ook risico's verbonden aan online rouwen. Lees meer over online rouwen via social media.

Digitale erfenis officieel vastleggen

Net als de traditionele erfenis kun je ook digitale wensen officieel laten vastleggen. Zo weet je zeker dat nabestaanden ook daadwerkelijk je profielen behouden of juist verwjideren. Aan de andere kant kan er ook nog sprake zijn van online tegoeden waar nabestaanden nog aanspraak op kunnen maken. Lees meer over het officieel vastleggen digitale erfenis bij de notaris.

Vrienden herdenken op social media

Marieke verloor onverwachts haar trainingsmaatje Britte en haalde veel kracht uit de herinneringen die nog op Facebook stonden. Ook kwamen er veel steunbetuigingen binnen op de tijdlijn van Britte. De pagina bleef daarom op actief staan maar dat zorgde ook voor confronterende momenten. Lees hoe Marieke omging met het profiel van een overleden vriendin.

Geen rechten voor overledenen en nabestaanden

Dat we online van alles is delen is inmiddels vanzelfsprekend. Volgens ICT-jurist Arnout Engelfried is het echter moeilijk om sporen weer uit te wissen. In feite beschikken we niet over de rechten van de informatie die we delen en dus kan het na een overlijden moeilijk zijn om zaken te regelen. Lees meer over de online rechten van overledenen.

Visie van social media netwerken op dood

De grote social media netwerken zijn afhankelijk van nabestaanden als het gaat om het signaleren van gebruikers die overleden zijn. Als accounts toch op actief blijven staan krijgen andere gebruikers bijvoorbeeld nog verjaardagsmeldingen en dat kan tot pijnlijk situaties leiden die bijvoorbeeld Facebook graag wil voorkomen. Lees meer over het beleid van Facebook, Twitter en LinkedIn.

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top