‘Blufpoker op de uitvaart’

door Frederik de Bonte

Poker spelen met je overleden vriend? Veel Nederlanders zullen er niet warm voor lopen, maar in Puerto Rico zat er toch echt een overleden man aan de pokertafel. Opgezet en gebalsemd alsof je in Madame Tussaud bent. Wij vinden het hier waarschijnlijk respectloos of zelfs luguber. In andere culturen is het blijkbaar de grootste eer die je als overledene kunt krijgen.

In de geest van

Net als in Nederland wordt de uitvaart in het buitenland minder plechtig. Toch zie ik het niet gebeuren dat we hier iemand in zijn favoriete setting nog één keer tot leven wekken. In onze cultuur willen de dood toch vooral laten en accepteren. Het leven vieren gebeurt wel steeds vaker op een uitvaart. In de geest van de overledene, maar niet mét het stoffelijk overschot.

Links op de foto de overleden Henry Rosario Martinez aan de poktertafel met zijn vrienden

Geen polonaise

Een cultuur waar de Nederlandse uitvaart wel langzaam door wordt beïnvloed is bijvoorbeeld de Surinaamse. Daar lijkt een begrafenis soms wel een carnavalsoptocht. De overledene gaat naar het mooie hiernamaals en die reis mag best op feestelijke wijze beginnen. Die vrolijkheid kennen we als Nederlanders nog niet zo, maar een gezellige borrel na de uitvaart is er steeds vaker bij.

Rest in peace

De term R.I.P. is wereldwijd bekend en ook in Nederland blijft dat het uitgangspunt. Een overledene met een zonnebril op aan de pokertafel zetten past daar niet bij. De uitvaart persoonlijker maken wel. Zo toverden wij onlangs een rouwruimte voor een Feyenoord-supporter om tot De Kuip. Het mag dus allemaal iets minder plechtig dan vroeger maar het lichaam laten we met rust.

Over het blog 

Frederik de Bonte is manager bij Van de Weerd Uitvaartzorg in Ede en blogt elke maand over de laatste trends en ontwikkelingen in uitvaartland. Heeft hij u op ideeën gebracht? Dan kunt u die gratis vastleggen in een wensenformulier. Regelt u liever alvast de financiële kant van uw uitvaart? Kijk dan naar onze uitvaartverzekering.

Meer over Nuvema

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top