Social media uitvaart: like, deel of reageer!

door Frederik de Bonte

Net als in het dagelijks leven speelt social media ook bij uitvaarten een steeds grotere rol. Het gaat dan met name om informatie delen in de WhatsApp-stijl. Zeker bij jongeren zie je rondom een uitvaart een enorme effect op social media. Bij die generatie verloopt al het contact al digitaal dus dat is vanzelfsprekend. Ze hechten minder waarde aan privacy en zijn geneigd online veel te delen. De oudere generatie houdt het meer binnen omdat het nog gevoelig ligt.

Uitvaart op Facebook

Bij de generatie die nu komt te overlijden zien we af en toe al Facebook-foto’s die worden vertoond of rouwkaarten die per e-mail worden verstuurd. De uitvaart is uiteindelijk een sociaal evenement en de generatie die straks hun hele levensloop online heeft gedeeld zal de drempel om een uitvaart in de toekomst bij te wonen verlagen. Zelf maakte ik de uitvaart van mijn oom in Canada bijvoorbeeld mee via een livestream. Zo zie je online steeds meer gebeuren op het gebied van condoleance en herdenking. Live een uitvaart volgen via Facebook is de volgende stap.

Barack Obama tijdens de uitvaart van Nelson Mandela

Misplaatste selfies

Doordat mensen zichzelf heel graag willen laten zien op social media slaan ze ook weleens volledig de plank mis. Zo vond ik de foto van een lachende moeder en kinderen met haar overleden man op de achtergrond erg misplaatst. Ongeacht de boodschap, lachen is niet echt respectvol en die kinderen krijgen dat als ze volwassen zijn ook weer onder ogen. Ook selfies met overledenen gaan echt te ver. Wie zegt dat de overledene dat fijn zou vinden? Die egocentrische houding past wel een beetje bij social media maar persoonlijk hoef ik online geen foto’s van overleden mensen te zien.

Over het blog 

Frederik de Bonte is manager bij Van de Weerd Uitvaartzorg in Ede en blogt elke maand over de laatste trends en ontwikkelingen in uitvaartland. Heeft hij u op ideeën gebracht? Dan kunt u die gratis vastleggen in een wensenformulier. Regelt u liever alvast de financiële kant van uw uitvaart? Kijk dan naar onze uitvaartverzekering.

Meer over de uitvaartverzekering van Nuvema

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top