‘Huisdieren verdienen uitvaart’

door Frederik de Bonte

Het is een beeld dat iedere dierenliefhebber zal raken: het hondje dat naast de kist van zijn overleden baasje blijft liggen na de aardbeving in Italië. Het maakt de band tussen mens en dier maar weer eens duidelijk. Het is daarom niet zo gek dat dieren ook wel eens bij een uitvaart betrokken worden. Toch bevalt die aanwezigheid niet altijd even goed. 

Extra aandacht

Zo ontstond er onlangs ophef rondom paarden bij een uitvaart. In de trailer stonden ze op een hete dag buiten de kerk de dienst af te wachten. Van ons mogen dieren de uitvaart altijd bijwonen, maar wel in overleg zodat we bijvoorbeeld een bak water neer kunnen zetten. Ook melden we het even kort voor mensen die misschien angstig zijn en om misverstanden te voorkomen.

Hondje Flash blijft zijn baasje ook na de dood trouw

Eerbiedwaardig

Huisdieren kunnen een hele bijzondere rol spelen rondom een overlijden. Zo vond een vrouw ooit troost bij onze eigen hond die op het rouwcentrum rondloopt. Een andere keer liep een hond aangelijnd mee naar het graf. Normaal gesproken was die hond erg druk, maar nu gedroeg deze zich rustig en bijna eerbiedig. De viervoeter voelde blijkbaar goed aan wat er aan de hand was.  

Achterblijven

Dat ook huisdieren rouwen werd mij eens duidelijk nadat een hond vijf dagen thuis naast z’n overleden bazin had gelegen. Toen ze uit huis werd gedragen ging de hond in z’n mand liggen en overleed vrijwel direct. Dat was erg bijzonder maar het komt natuurlijk ook voor dat honden alleen achterblijven. Hopelijk is er dan iets voor ze geregeld met bijvoorbeeld een huisdiertestament. 

Over het blog 

Frederik de Bonte is uitvaartmanager bij Van de Weerd Uitvaartzorg in Ede en blogt elke maand over hoe mensen bij kunnen dragen aan een waardig afscheid. Met praktische aandachtspunten probeert hij lezers voor te bereiden op een begrafenis en crematie zodat ze geen verkeerd indruk achterlaten. Benieuwd waar u nog meer op kunt letten? Kijk dan eens naar onze gedragscode!

Nuvema Gedragscode

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top