‘Uitvaart niet meer te missen’

door Frederik de Bonte

De uitvaart van je moeder bijwonen of een televisieprogramma presenteren in Australië? Robert ten Brink koos voor het laatste. Als bekende Nederlander lag zijn keuze natuurlijk onder een vergrootglas, maar hij zal zeker niet de enige zijn die voor dit dilemma komt te staan. Op afstand volgde hij de uitvaart met een video livestream, waarop ook zijn eigen speech werd voorgedragen door zijn vrouw. Zo nam hij aan de andere kant van de wereld afscheid van zijn moeder. 

Uitvaart van boven

Mogelijkheden om een uitvaart op afstand bij te wonen zijn de afgelopen 10 jaar langzaam toegenomen. Eerst werd het online meeluisteren geïntroduceerd en met de komst van de webcam volgde -ook in de uitvaart- de live videostream. Dat duurde in deze traditionele markt misschien nog lang, maar nu we die drempel eenmaal over zijn zullen nieuwe ontwikkelingen ook in de uitvaart sneller geaccepteerd worden. Drones boven een begrafenisstoet? Waarom niet? Zeker als technologie door alles en iedereen gebruikt wordt zal ook de uitvaart gewoon volgen.

Dankzij virtual reality wanen we ons thuis in de toekomst misschien op een uitvaart

Virtuele begrafenis

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen open staat voor virtual reality op de uitvaart. Deze technologie kan het in de toekomst mogelijk maken om je op afstand echt onderdeel te voelen van een uitvaart. 360 graden video betekent dat je zelf bepaalt waar je kijkt en wat je ziet. Met een bril en koptelefoon word je ook niet afgeleid door de omgeving en een uitvaart verdient natuurlijk ook de volle aandacht. Zo wordt de uitvaart op afstand eigenlijk nog persoonlijker. Ook voor aanwezigen kan zo’n videoverslag achteraf nog heel veel waarde hebben.

Technologie mag geen excuus worden om een uitvaart niet bij te wonen

Technologische grens

Technologie op de uitvaart is een zegen, maar het heeft een schaduwzijde. Foto’s en video’s op grote schermen maken een uitvaart persoonlijker. Dat past helemaal bij deze tijd. In noodgevallen kan een liveverbinding met een uitvaart ook een zegen zijn, maar zodra het een excuus wordt om een uitvaart niet meer bij te hoeven wonen gaat het in mijn ogen mis. In deze tijd is iedereen op zichzelf gericht. Waarom een vrije dag nemen voor een uitvaart als je die ook online kunt zien? Persoonlijk zou ik graag zien dat een rouwproces weer meer een wij-proces wordt. Anders kunnen we in de toekomst een uitvaart net zo goed helemaal digitaal plaats laten vinden.

Over het blog 

Frederik de Bonte is manager bij Van de Weerd Uitvaartzorg in Ede en blogt elke maand over de laatste trends en ontwikkelingen in uitvaartland. Heeft hij u op ideeën gebracht? Dan kunt u die gratis vastleggen in een wensenformulier. Regelt u liever alvast de financiële kant van uw uitvaart? Kijk dan naar onze uitvaartverzekering.

Meer over Nuvema

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top