Na de uitvaart

Ook na de uitvaart zijn er nog veel praktische zaken die geregeld moeten worden naar aanleiding van een overlijden. Nuvema zet de belangrijkste zaken op een rijtje:

  • Rond de financiële kant van de uitvaart zelf of via de uitvaartverzorger af met een akte van overlijden en nota van de uitvaart.
  • Stel de bank op de hoogte.
  • Regel via de notaris een verklaring van erfrecht voor nieuwe bevoegdheid voor eventueel boedelvolmacht en bankrekeningen.
  • Hef rekeningen op of laat ze overschrijven op een andere naam; zorg dat eventueel openstaande posten worden voldaan.
  • Breng de werkgever of uitkeringsinstantie op de hoogte en vraag een overlijdensuitkering aan.
  • Vraag (aanvullende) sociale uitkering, tegemoetkoming in de studiekosten, verlaging van belastingtarieven of huursubsidie aan.
  • Vraag nabestaanden- en eventueel wezenpensioen aan.
  • Informeer alle instanties waar de overledene staat geregistreerd.

Online nalatenschap

Mogelijk bent u als erfgenaam opgenomen in het testament van de overledene of heeft u bij wet recht op een deel van het nalatenschap van de overledene. Een notaris kan u hier duidelijkheid over geven. Maar het kan ook zijn dat uw dierbare belangrijke zaken tijdens het leven niet heeft geregeld. Hierbij kunt u denken aan online zaken zoals e-mail, webshops en streamingdiensten. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de online accounts van uw dierbare zodat instanties op de hoogte gebracht kunnen worden van het overlijden. Zo voorkomt u dat u bijvoorbeeld via andere wegen zoals de post nog geconfronteerd wordt met het verlies van uw dierbare.

Social media

Ons sociale leven vindt zich voor een belangrijk gedeelte online af. Social media accounts zijn daarom veel persoonlijker en zichtbaarder dan een e-mailadres.  Voor u als nabestaande kan het bijvoorbeeld erg vervelend zijn wanneer u op Facebook nog een melding krijgt van de verjaardag van een overledene. Daarom heeft Nuvema een handleiding ontwikkeld voor het verwijderen van social media accounts. Als u zelf wilt voorkomen dat mensen u na uw overlijden nog tegenkomen op bijvoorbeeld Facebook, dan kunt u bij ons gratis het Social Media Testament invullen.

Huisdieren

Het kan ook zijn dat er huisdieren achterblijven na het overlijden van hun baasje. Wanneer daarover niks is opgenomen in het testament kan dit leiden tot vervelende situaties. Misschien voelt u zich verplicht een hond of kat in huis te nemen of moet het huisdier naar een asiel. Hoe u daarmee omgaat is natuurlijk persoonlijk, maar er zijn ook andere opties zoals het dier onder te brengen bij de Dierenbescherming. Zij gaan dan op zoek naar een nieuw baasje. Wilt u dit in de toekomst voorkomen met uw eigen huisdier? Dan kunt bij ons gratis een huisdiertestament invullen of contact opnemen met een notaris om afspraken officieel vast te leggen.

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top