Kind rustig houden op een uitvaart

door Annefleur Visscher

Het verdriet van kinderen uit zich in gedrag. Huilen is heel normaal gedrag na een overlijden. Schreeuwen komt vaak voort uit een gevoel van frustratie en/of niet begrijpen. Zeker op een uitvaart is dat niet gewenst dus het is goed om dat te voorkomen.

Uitleggen

Belangrijkste is om van te voren aan uw kind uit te leggen wat er op de uitvaart gaat gebeuren. Het eigen verdriet en dat van anderen kan namelijk veel indruk maken op een kind. Biedt op de uitvaart zelf een veilige omgeving aan het kind door ze zelf te laten kiezen naast wie ze zitten en een knuffel mee te nemen.

Van tevoren

Een uitvaart is vaak een lange zit dus laat uw kind van tevoren nog even naar de wc gaan. Soms is het ook verstandig om iets mee te nemen zodat uw kind iets te doen heeft. Denk daarbij aan kleuren, speelgoed of iets te eten. Let wel op dat het niet teveel geluid maakt en uw kind er niet juist druk van wordt.

TIP: Staat u dicht bij de overledene en wilt u niet constant met uw kind bezig zijn? Dan kunt u een bekende vragen om hem of haar in de gaten te houden en zo nodig mee naar buiten te nemen.

Over Annefleur Visscher

Na haar studie Pedagogische Wetenschappen begeleidt Annefleur met veel plezier kinderen van verschillende leeftijden en hun ouders. Nadat ze door een persoonlijke ervaring in aanraking komt met de uitvaartwereld besluit ze haar hart te volgen en te beginnen als uitvaartbegeleidster. Ze heeft haar plek gevonden bij Mea Vota Uitvaartverzorging waar ze speciale aandacht hebben voor de uitvaart van kinderen. Zo kan Annefleur ouders en kinderen helpen rondom een uitvaart.

Meer over kinderen en rouw

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top