De uitvaart gedragscode voor elke begrafenis en crematie

Hoe een uitvaart verloopt is mede afhankelijk van het gedrag van aanwezigen op een begrafenis of crematie. Houden zij zich aan de uitvaart etiquette? Volg daarom de uitvaart gedragscode en kom goed voor de dag!

Draag gepaste kleding

Op een uitvaart zijn vaak veel mensen aanwezig. Daardoor bepaalt hun uiterlijk in belangrijke mate het decor van de uitvaart. Het is een ongeschreven regel dat mensen op een uitvaart sober gekleed gaan. De uitvaart wordt dan in ieder geval niet negatief beïnvloed. Vrouwen dragen vaak een rok en bij mannen is een nette colbert altijd goed. Felgekleurde kleding of een korte sportbroek worden meestal minder gewaardeerd. Nabestaanden kunnen zich hieraan storen, terwijl ze bezig zijn met afscheid nemen van hun geliefde. Draag dus neutrale en bedekkende kleding, tenzij er een dresscode is vermeld.

Kies de juiste accessoires

Naast kleding bepalen ook accessoires hoe je voor de dag komt op een uitvaart. Uitbundige sieraden zijn bijvoorbeeld ongepast bij een sombere outfit. Een zonnebril is gebruikelijk om in het openbaar je emoties te verbergen, maar kies ook dan voor een passende variant. Zet de zonnebril binnen gerust af om niet te afstandelijk over te komen. Bewaar zakdoekjes in een binnenzak, zodat je je kunt fatsoeneren wanneer je emotioneel wordt. Houd ook rekening met een eventuele rouwstoet door voor schoon en passend vervoer te zorgen.

Denk na over wat je meeneemt

Elke uitvaart is uniek en persoonlijk. De uitvaart van een kind verloopt bijvoorbeeld heel anders dan die van een volwassene. Soms is er sprake van een thema en mag je iets meenemen. Je kunt er ook zelf voor kiezen om iets mee te nemen ter nagedachtenis van de overledene. Een cadeau is ongebruikelijk, maar een persoonlijk aandenken kan in sommige gevallen. Vroeger was een uitvaart vaak zwaar en somber, terwijl nabestaanden tegenwoordig graag het leven herdenken. Zeker binnen bepaalde culturen, dus houd daar rekening mee qua gedrag.

Kom op tijd en volg de instructies van de uitvaartverzorger

Het is voor de nabestaanden belangrijk dat een uitvaart goed en rustig verloopt. Wees daarom op tijd zodat je de rust niet verstoort. Als je je gehaast gedraagt trek je op een negatieve manier de aandacht naar je toe. Zet ook ruim van tevoren je mobiel uit. De uitvaartverzorger heeft de uitvaart samen met de nabestaanden voorbereid en leidt het geheel van begin tot eind. Volg daarom zijn instructies zodat de uitvaart verloopt zoals de nabestaanden graag willen.

Wees respectvol naar de overledene en nabestaanden

Nabestaanden willen met een goed gevoel afscheid kunnen nemen van hun geliefde. Het begrip van aanwezigen voor hun verdriet draagt eraan bij dat zij zich gesteund voelen. Je gedrag op een uitvaart is daarbij van groot belang. Wees je bewust van het feit dat je op een uitvaart bent en beweeg je ook zo. Dat betekent niet dat je constant streng hoeft te kijken, maar gedraag je ook niet ongeïnteresseerd of overdreven vrolijk. Houd eventuele kinderen in toom, maar geef hun onschuldige kijk op de uitvaart ook gewoon de ruimte.

Geef anderen de ruimte om ook afscheid te nemen

Bij een uitvaart kun je persoonlijk erg betrokken zijn. Wanneer de overledene je aan het hart gaat wil je op een goede manier afscheid nemen. Nabestaanden stellen het ook op prijs als je die betrokkenheid toont. Je hoeft je echter niet verplicht te voelen om persoonlijk afscheid te nemen. Aan het begin en aan het einde van de uitvaart krijg je vaak de gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Sta even stil bij dat moment, maar besef ook dat er meer mensen wachten om afscheid te nemen.

Condoleer beheerst en oprecht

Op een uitvaart is er gelegenheid om de nabestaanden te condoleren met het verlies van hun geliefde. Dit gebeurt soms formeel wanneer ze op een rij staan om de condoleances in ontvangst te nemen. In andere gevallen gebeurt het spontaner en mengen de nabestaanden zich onder de aanwezigen om elkaar te begroeten en te condoleren. Dit is voor hun vaak een emotioneel moment omdat het elke keer een confrontatie is met het verlies. Condoleer daarom oprecht zodat ze voelen dat je met ze meeleeft. Probeer wel je eigen emoties onder controle te houden, zodat je de nabestaanden niet afschrikt.

Consumeer met mate en vertrek na de koffie

Aan het einde van de uitvaart is er vaak gelegenheid om samen wat te eten en drinken. In Nederland is het gebruikelijk om af te sluiten met een kop koffie. Het afscheid is dan geweest, maar dat betekent niet dat de sfeer dan ineens omslaat. Nabestaanden blijven in rouw en aan het einde van de uitvaart kun je alsnog een verkeerde indruk achterlaten. Dat verstoort het afscheid en heeft een negatief effect op de uitvaart. Ook kan het invloed hebben op je band met de nabestaanden. Pas op met gulzig gedrag als er eten en drinken wordt geserveerd, consumeer met mate en blijf niet te lang hangen zodat nabestaanden de uitvaart rustig kunnen verwerken.

Wat kost een uitvaart?

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in uw regio.
Top