Respectvolle houding bij uitvaart

As verstrooien kent geen grenzen

As verstrooien is een eeuwenoude traditie. Ridders van Koning Arthur vroegen al om een crematie als ze de reis terug naar huis zelf niet meer konden meemaken. Zij hoopten dat hun as met een stevige westenwind het thuisland dan nog zou bereiken. In onze tijd neemt dit nog extremere vormen aan.

Door Frederik de Bonte

Tegenwoordig schieten ze het as van een overledene gewoon in een baan om de aarde. Het is zelfs mogelijk om as in een speciale ruimte-urn op de maan te laten landen! Het Amerikaanse Celestis biedt dit aan voor 12.500 euro, maar concurrent Elysium Space duikt daar nu onder met een prijs van ‘slechts’ 10.000 euro. Het kost wat, maar dan ben je wel een asteroïde!

Ik ga op reis en neem mee...

De maan is een extreem voorbeeld, maar as verstrooien vanuit een vliegtuig is in Nederland al een doodgewone asbestemming. Ook wordt er steeds vaker in het buitenland afscheid genomen, bijvoorbeeld op een speciale plek waar de overledene graag kwam of waar dierbare herinneringen liggen. Met as van een overledene heb je de vrijheid om zelf een plek op te zoeken voor het uitstrooien. Vaak zijn dit plekken in de natuur zoals heide, bos of het water vanwege de rust en het weer ‘één’ worden met de natuur. Mensen kiezen bewust voor het ‘circle of life’ gevoel.

Cremeren? Begraven natuurlijk!

Een mooi en geliefd alternatief voor cremeren is natuurbegraven. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn natuurbegraafplaatsen bij uitstek rustgevende locaties. Natuurlijk lijkt het op een gewone begrafenis maar het heeft ook raakvlak met cremeren. Een belangrijke reden om te kiezen voor een crematie is namelijk dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Met natuurbegraven wordt er ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur. Denk daarbij aan een kist die is gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal. Bij cremeren is een andere ‘natuurlijke’ asbestemming het begraven van een Bios Urn. Uit deze urn groeit namelijk een boom die de aarde weer zuurstof geeft. Over ‘circle of life’ gesproken!

As verstrooien op de maan