Kind op uitvaart

Kind meenemen naar een uitvaart

Door Annefleur Visscher

Wanneer uw kind dichtbij de overledene stond is het heel normaal om hem of haar mee te nemen naar de uitvaart. Voor de rouwverwerking van een kind is het ook goed om het verdriet te delen. Hij of zij heeft ook recht om te zien en te leren welke emoties een overlijden teweeg brengt.

Voorbereiden

Een afscheid is verdrietig dus het is goed om uw kind voor te bereiden op wat er gaat gebeuren. Leg ook uit dat er gehuild wordt en waarom dat is. Zo weet uw kind wat hij of zij kan verwachten en zal het begripvol reageren. Als een kind zelf liever niet meegaat moet u dat ook begrijpen.

Emoties

Als u zelf erg emotioneel bent of kunt worden is het verstandig om dat niet gelijk met uw kind te delen. Neem zelf even de tijd om rustig te worden zodat u zicht kunt richten op verdriet of vragen van uw kind. Zeker na de uitvaart is het goed voor jullie allebei om over de uitvaart te praten.

TIP: Bent u bang dat uw kind te druk is op de uitvaart? Met een goede voorbereiding kunt u dat voorkomen zodat de uitvaart niet verstoord wordt zoals afleiding met een eigen kleurhoekje.

Zorg voor een kleurhoekje op de uitvaart