Grafrede

Inbraak tijdens uitvaart voorkomen

Nabestaanden zijn regelmatig slachtoffer van inbrekers die tijdens de uitvaart hun slag slaan. Dieven houden namelijk in de gaten wanneer een begrafenis of crematie plaatsvindt.

Inbraakpreventie

Woonadres van nabestaanden

Tijdens het afscheid wordt het woonadres dat bij de overlijdensadvertentie staat vermeld vaak onbeheerd achtergelaten. Inbrekers zien dit als een geschikt moment om ongestoord door kostbare spullen van nabestaanden heen te gaan.

Het verlies van een dierbare is emotioneel zwaar en er moet binnen korte tijd veel geregeld worden voor de uitvaart. Na een begrafenis of crematie is er vooral behoefte aan rust om het verlies te verwerken. Wanneer er wordt ingebroken tijdens de uitvaart, krijgen nabestaanden een extra klap te verwerken in een periode die al in het teken staat van rouw. Het is daarom verstandig om de kans dat er ingebroken wordt te verkleinen en het rouwproces niet te laten verstoren.

Woonadres niet vermelden bij rouwadvertentie

Omdat inbrekers in de krant speuren naar adressen van nabestaanden kunt u ervoor kiezen om het woonadres niet te vermelden bij de rouwadvertentie. In plaats daarvan gebruikt u dan een alternatief adres, waar steunbetuigingen naartoe gestuurd kunnen worden. U kunt bij de uitvaartverzorger informeren naar zo'n correspondentieadres en uw eigen adres kunt u bijvoorbeeld vermelden op de rouwkaarten die u verstuurt naar bekenden.

Woning niet onbeheerd achterlaten

Inbrekers zullen niet zomaar een woning binnenstappen wanneer er toch iemand aanwezig blijkt te zijn. Daarom kunt u bijvoorbeeld een buurtbewoner vragen om op het huis te passen terwijl u op de uitvaart bent. Vaak is een teken van leven rondom uw huis al genoeg reden voor inbrekers om weg te blijven. Zo kunt u rustig naar de begrafenis of crematie.

Oogje in het zeil houden

Wanneer u liever niet heeft dat iemand in uw woning verblijft, kan het verstandig om buurtbewoners te informeren over de uitvaart. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden en bij verdachte situaties de politie bellen. In sommige gevallen is ook de politie bereid om extra te surveilleren bij de woning van nabestaanden tijdens een begrafenis of crematie. Het is dus ook verstandig om de politie op de hoogte te stellen van een geplande uitvaart.

De woning laten beveiligen

Als u er zeker van wilt zijn dat er niet wordt ingebroken in uw woning tijdens de uitvaart is beveiliging van uw huis aan te raden. Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in het tijdelijk bewaken van huizen bij speciale gelegenheden. Professionele beveiligers zullen tijdens de begrafenis of crematie uw woning in de gaten houden. Dit kan op afstand, bij het huis of wanneer u dat wilt binnenshuis. Vaak is de aanwezigheid van een beveiligingsbedrijf rondom uw huis al voldoende om inbrekers af te schrikken. Zo heeft u als nabestaande een zorg minder.

"Met onze 70 jaar aan ervaringen helpen wij u met het bepalen van uw uitvaartwensen"

Renee Hoegee

Rene Hoegee

Adviseur bij Nuvema